De man met de brede armen (Deel 3)

Dit verhaal is een vervolg op "De man met de brede armen (Deel 2)”.

“Ik haat het om verliefd te zijn. Het is helemaal niet leuk”, zeg ik met een klein lachje terwijl ik mijn tranen wegveeg.

Een paar seconde geleden heb ik mijn gevoel uitgesproken naar Rutger. We liggen al de hele morgen knuffelend in mijn bed en ik vond dat dit een mooi moment was om het hardop uit te spreken: “Ik wil dat je weet dat ik verliefd op je ben geworden”. Terwijl ik in zijn armen lig kijk ik Rutger hoopvol aan, wachtend op zijn reactie.

Er verschijnt een grote frons op Rutger zijn gezicht en ik zie dat hij de tijd neemt om na te denken over zijn antwoord. Voor mij duurt het een eeuwigheid, maar na een tijdje zegt hij: “Ik vind je heel leuk en lief, maar ik merk dat ik nog niet verliefd op je ben. Op dit moment ben ik ook druk bezig met klussen in mijn nieuwe huis en mijn hoofd zit daar zo vol van, dat ik mij er denk ik niet helemaal voor open kan stellen”.

Shit, dit is natuurlijk niet het antwoord waarop ik had gehoopt. Ik voel een diepe teleurstelling en het liefst wil ik nu in huilen uitbarsten, maar tegelijkertijd bedenk ik me dat het ook geen afwijzing is. “Denk je dat de verliefdheid nog wel zou kunnen komen?”, vraag ik hem. “Je bent lief, ik vind je mooi, ik kan met je lachen. We doen leuke dingen samen en daar voel ik me goed bij. Dus ja, ik denk dat het nog wel kan komen”. Terwijl hij dit zegt, drukt Rutger mij tegen zich aan.

Als Rutger een paar uur later de deur uitgaat, zie ik vanuit mijn raam hoe hij de straat uitrijdt. Zodra zijn auto uit mijn zicht is, breek ik. De tranen rollen over mijn wangen. Ik had gehoopt dat dit gesprek anders zou lopen en dat mijn gevoel voor Rutger wederzijds zou zijn.

Ik stuur een appje naar mijn vriendinnen. Eén van de meiden staat tien minuten later bij mij op de stoep en verdrietig vertel ik haar wat er zojuist is gebeurd. Op dit moment vind ik het zo fijn om mijn verhaal te kunnen vertellen en mijn twijfels uit te spreken. Ik merk dat ik na een tijdje weer wat rustiger wordt. Het helpt om erover te praten en daardoor kan ik de situatie ook wat realistischer bekijken. “Hij heeft toch gezegd dat het gevoel nog kan komen”, zegt mijn vriendin. Ja, daar heeft ze helemaal gelijk in. “Ik haat het om verliefd te zijn. Het is helemaal niet leuk”, zeg ik met een klein lachje terwijl ik mijn tranen wegveeg. Hoewel ik nog steeds verdrietig en onzeker ben, besluit ik de situatie wat luchtiger te bekijken, althans dat ga ik proberen.


Het is inmiddels 2 maanden geleden dat ik Rutger verteld heb wat ik voor hem voel. Na dit gesprek zijn we verder gegaan zoals daarvoor en hebben we het nog net zo leuk samen. We zijn de afgelopen tijd veel samen geweest en ik kan enorm genieten van deze momenten, maar nog altijd is Rutger er niet op teruggekomen en heeft hij niets losgelaten over zijn gevoel voor mij. Ik wil hem de tijd geven en probeer hem zeker niet te pushen, maar op sommige momenten word ik er wel heel onrustig en onzeker van. Sinds een aantal weken is Rutger verhuisd en dus hoop ik nu dat hij meer ‘ruimte’ in zijn hoofd heeft om zijn gevoel voor mij te ontwikkelen.

Maar hoewel ik dacht dat Rutger nu meer tijd zou hebben, hoe minder ik de laatste weken van hem hoor. Vanaf onze eerste date, hebben we bijna elke dag app contact gehad en was Rutger degene die het gesprek meestal begon. Maar nu, nu hoor ik niets. Al twee dagen lang niet.


Ik pak mijn telefoon en kijk op het scherm 20:13 uur. Geen berichtje van Rutger. Ik open Whatsapp en klik op zijn naam. Ik lees de laatste zinnen van ons gesprek van drie dagen geleden terug. Zal ik hem iets sturen? Ik typ een berichtje, maar verwijder deze weer. “Nee Juul, niet doen. Gewoon even afwachten tot hij iets stuurt”, zeg ik tegen mezelf. Ik leg mijn telefoon weg met het scherm naar beneden en het geluid uit.

Ik probeer afleiding te zoeken, maar ik ben zo onrustig dat het weinig helpt. Weer pak ik mijn telefoon, 20:21 uur zie ik op mijn scherm staan. Verdomme, waarom stuurt hij nou niks.

Ping! 21:30 uur, mijn telefoon gaat af. Een bericht van Rutger:

“Hé ff over ‘ons’ in het kader van verwachtingsmanagement. Ik merk dat er bij mij geen gevoel van verliefdheid ontwikkeld. Ik vind het leuk en gezellig om af te spreken, zoals het nu gaat. Maar meer als dat blijkt er niet in te zitten. Ik vind het lastig om dit soort dingen te zeggen, dus dan maar even ‘heel triest’ op deze manier via de app. Ik weet niet hoe jij er in staat, maar het is wel belangrijk dat dat je het weet. Ik wil je niet onnodig pijn doen, mocht jij er anders in staan.”

Verdomme! Ik lees het bericht, de tranen schieten in mijn ogen. Hoewel ik het de laatste dagen toch al een beetje aan voelde komen, is dit toch een klap. Hoe haalt hij het in zijn hoofd om dit over de app te sturen? Ik ben boos en verdrietig tegelijk. Zodra ik het bericht tot mij door laat dringen en een beetje gekalmeerd ben, typ ik een bericht terug:

“Goed dat je het aangeeft, eerlijk gezegd voelde ik dit al een beetje aankomen. Je weet wat ik voor je voel, want dat heb ik je natuurlijk eerder al verteld. Dat gevoel is er vanuit mij gebleven en dus vind ik het heel lastig nu. Ik vind het wel heel stom dat je dit via de app stuurt. Dit soort dingen kan je beter één op één bespreken, ook al ben je er niet goed in. Ik zou je wel graag nog even willen zien om het erover te hebben en het dan ook gelijk af te sluiten. Ik kan niet voor de gezelligheid blijven afspreken, terwijl ik wel gevoelens voor jou heb. Dat vind ik gewoon te lastig.”

Rutger stemt toe met mijn voorstel en dus spreken we een aantal dagen later met elkaar af. Met klamme handen en een brok in mijn keel bel ik bij hem aan. Zodra de deur opengaat zie ik Rutger met een brede glimlach voor mij staan. “Hé, goed dat je er bent!”, zegt hij vrolijk gevolgd met een kus op mijn mond. Het overdonderd mij een beetje. Terwijl ik hem verbaasd aankijk, zie ik dat Rutger ook gewoon heel zenuwachtig is.

Samen gaan we op de bank zitten en Rutger begint te vertellen over hoe zijn dag was en wat hij allemaal heeft gedaan vandaag. Gewoon, alsof er niets aan de hand is. Hij vind het blijkbaar moeilijk om erover te beginnen. En hoewel ik het ook uit mijn tenen moet halen, wil er niet omheen draaien. “Weet je Rutger, ik zit hier niet om over koetjes en kalfjes te praten. Dat weten we allebei. Na zo’n tijd daten vind ik dat je dit soort dingen persoonlijk moet bespreken en niet op deze manier. Via een berichtje.”

“Ik weet het”, antwoordt hij. Rutger kijkt me ernstig aan: “Ik ben ook gewoon zo slecht in dit soort gesprekken”. “Ja, wie niet. Dat is voor iedereen lastig toch?”, zeg ik boos.


Rutger geeft al snel toe dat hij een enorme eikel is en dat hij dit op een andere manier aan had moeten pakken. We praten er een tijd over en hoewel ik hem nog steeds niet helemaal begrijp, weet ik dat ik niets anders kan doen dan me neer te leggen bij deze situatie. Ik kan heel boos worden, tegen hem ingaan, hem uitschelden, maar ik weet dat het allemaal geen zin heeft. Nadat ik hem alles heb verteld wat ik wilde en naar zijn verhaal heb geluisterd, sta ik op en besluit ik om te gaan. Het is goed geweest zo.

Voor de laatste keer slaat Rutger zijn brede armen om hem heen. Zodra hij mij loslaat ziet hij de tranen over mijn wangen rollen. “Nee, niet huilen”, zegt hij, terwijl hij mijn tranen wegveegt. “Niet lief gaan doen nu”, zeg ik verdrietig. “We gaan elkaar vast nog wel een keer zien”, zegt Rutger. Ik kijk hem aan: “Nee Rutger, dat denk ik niet”.

Ik loop de trap af en sla de voordeur achter mij dicht, een definitief afscheid van een heel mooi half jaar met Rutger. Deze deur sluit ik nu, maar ik weet zeker dat ik binnenkort weer een nieuwe deur kan openen. Een nieuwe deur met nieuwe avonturen. Op weg naar een mooi nieuw verhaal.


Liefs Juul

*Om privacy redenen zijn de namen in dit verhaal vervangen voor een pseudoniem.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe date verhalen? Volg Dateverhaal op social media:

https://www.instagram.com/dateverhaal

https://www.facebook.com/dateverhaal

0 reacties
  • Facebook - Dateverhaal
  • Instagram - dateverhaal

© 2020 Dateverhaal.nl