De stamkroeg date

“Zo, dus dit is jouw stamkroeg?”, vraag ik. “Ja, eigenlijk wel ja”, lacht hij.

Het is een warme dag vandaag. Al sinds vanmorgen loop ik rond in een rokje.

Vanavond heb ik mijn tweede date met Dennis. We hebben elkaar vorige week gezien. Ondanks de gezellige middag voelde ik nog niet die ene echte klik. Toch koos ik ervoor om het nog een kans te geven en dus zie ik Dennis vanavond voor de tweede keer. Dit keer in zijn woonplaats.


Net voordat ik wil vertrekken check ik nog even de buienradar en zie tot mijn verbazing dat het gaat regenen. Shit, toch maar even snel een broek aan. Die kledingstress, daar kom ik ook nooit vanaf. Het zal wel een typisch vrouwending zijn, neem ik me voor. Nadat ik zo ongeveer elk kledingstuk uit mijn kast al drie keer aan en uit heb getrokken, besluit ik te gaan voor de outfit waar ik me op dat moment het beste in voel. Een strakke zwarte jeans met een simpel wit shirtje. Niet heel bijzonder, maar ik voel me er goed en zelfverzekerd in. Nog even een laatste blik in de spiegel, lippenstiftje op en gaan.

In de auto heb ik genoeg tijd om na te denken over hoe de date zal verlopen. Ik vraag me af hoe we elkaar straks gaan ontmoeten. Geven we elkaar een kus op de mond? De eerste date eindigde met een vluchtige afscheidszoen, dus een zoentje op de mond zou kunnen. Ik ben ontspannen, maar voel toch een klein beetje zenuwen. Zal het leuk worden? Is mijn twijfel terecht? Had ik niet toch dat rokje aan moeten laten?

Ik kom aanrijden en zie Dennis al staan. Snel parkeer ik de auto in de garage en loop ik naar buiten. Opkijkend vanaf zijn telefoon ziet hij mij aanlopen. We lachen naar elkaar. Ja gezellig, leuk om hem weer te zien. Hij is een echte prater, dus ik twijfel er niet aan dat de avond gezellig zal worden.

Dan volgt de begroeting waar ik net in de auto over na zat te denken. Ik heb mezelf ooit voorgenomen om van tevoren al te bedenken hoe ik iemand ga begroeten. Vaak helpt dit mij een ongemakkelijk moment te voorkomen. Niet alleen tijdens dates, maar ook op verjaardagen of begroetingen met collega’s. Recht op je doel af, dat is wat ik in gedachten houd. Ik ga voor drie zoenen op de wang. Prima, veilige keuze en geen ongemakkelijk moment.

Dennis had van tevoren al aangekondigd mij een rondleiding door de stad te geven, dus samen lopen we een rondje en kletsen we wat. Hij laat me een aantal plekken zien en vertelt ondertussen veel. Niet over de stad, maar over zijn eigen leven. Al snel merk ik dat ik een lichte irritatie ontwikkel voor het feit dat hij alleen maar over zichzelf praat. Hij heeft het over zijn wilde uitgaansleven en hoe regelmatig hij dronken is, over voetbal en over zijn exvrouw. Veel over zijn exvrouw.

Begrijp me niet verkeerd. Het is prima als een man over zijn exvrouw praat, want dit is nu eenmaal een groot onderdeel van zijn leven geweest. Maar in dit geval is het echt een overload.

Na een half uurtje rondlopen komen we aan het bij het Griekse restaurant waar hij een tafel gereserveerd heeft. We worden aan een rustige tafel gezet en ik vind het een fijne setting. Dennis praat voluit verder over zijn wilde uitgaansleven en vooral over zijn voetbalvrienden en hoe zij soms te vuist gaan met de tegenstander. Hij noemt zichzelf geen hooligan, maar uit zijn verhalen begrijp ik dat hij behoorlijk fanatiek is. Eerlijk gezegd houd ik hier totaal niet van. Hoe meer Dennis vertelt, des te meer voel ik een afstand tussen ons ontstaan. Wij zijn twee totaal verschillende types die niet bij elkaar passen, dat is voor mij inmiddels wel duidelijk.

Als we klaar zijn met eten, vragen we de rekening. We splitten het bedrag en hij vraagt of we nog een drankje gaan doen. Eigenlijk zit ik me al een tijdje af te vragen of ik nu eerlijk moet zijn en zeggen dat ik het liefste naar huis wil, maar zijn vraag komt zo onverwachts dat ik geen tijd heb om erover na te denken. Voor ik het weet zeg ik: “Ja, gezellig!”

Dennis weet nog wel een leuke kroeg en stelt voor om daarheen te gaan. We lopen een klein staatje in en komen aan bij een ouderwets bruin café met een redelijk groot terras. Er zitten een paar gasten buiten. Een van de jongens vooraan op het terras roept iets naar Dennis. Ze begroeten elkaar. Oh, een bekende, denk ik: wat toevallig. De jongens stellen zich aan mij voor en we gaan aan het tafeltje achter hun zitten.

Terwijl we gaan zitten roept diezelfde jongen: “Is dit ehh…?”. “Nee”, antwoordt Dennis: “Dit is één van m’n… ehhh. We hebben een date”. Ik moet er wel om lachen. “Kijk uit wat je zegt hè”, dol ik. Altijd een beetje ongemakkelijk als je een bekende tegenkomt tijdens een date. En helemaal als diegene gaat vissen of je zijn nieuwe vriendin bent.

Het meisje van de bar komt de drankjes bij ons opnemen. Ik bestel een glas witte wijn en Dennis een biertje van de tap. Binnen de paar minuten die hierop volgen, lopen er tot drie keer toe mannen het terras op die iets naar Dennis roepen. “Dennissss!, gozer! Hoe is ‘t?”. Een ander blijkt vandaag jarig te zijn en komt bij ons aan het tafeltje staan. Ik blijf lachen en probeer me maar een beetje te mengen in hun gesprek. Dat lukt aardig.

De ober komt de drankjes brengen. “He gozer!” zegt hij tegen Dennis. Zodra de ober wegloopt kijk ik Dennis aan. “Zo, dus dit is jouw stamkroeg?”, vraag ik. “Ja, eigenlijk wel ja”, lacht hij.

Terwijl hij lacht vraag ik me af hoe Dennis heeft kunnen bedenken mij mee te nemen naar zijn vaste kroeg. Ik vind het nogal ongemakkelijk. Ik kijk om me heen en maak een vluchtige scan over het terras. Het zit hier vol met jongens die elkaar allemaal kennen en over en weer naar elkaar roepen. Ik vind mezelf, en onze date, totaal niet passen in deze setting. Ik ben letterlijk de enige vrouw op het terras en het valt dus nogal op dat wij een date met elkaar hebben. Tegelijkertijd heb ik het idee alsof ik door de keuring ga. Ik neem een grote slok van mijn wijn, die smaakt gelukkig beter dan ik had gedacht.

Na twee drankjes vind ik het wel mooi geweest. Ik wil naar huis, weg uit deze ongemakkelijke situatie. Hoewel ik aangeef niets meer te willen drinken, bestelt Dennis tot twee keer toe nog een biertje voor zichzelf. Zal hij het niet doorhebben dat ik in de tussentijd een stuk stiller ben geworden? Ik heb me op dat terras alleen maar af zitten vragen waarom hij mij hiermee naartoe zou nemen. Waarschijnlijk was hij zich van geen kwaad bewust en vond hij het een gezellig idee. Ik weet het niet, maar een kennismaking met zijn kroegvrienden had ik nog niet aan zien komen op de tweede date. En al helemaal niet op deze manier.

We lopen terug naar de parkeerplaats. Samen onder mijn paraplu onder, de inmiddels, stromende regen. Een ongemakkelijk afscheid volgt en ik wil eerlijk bekennen dat ik het gezellig vond, maar het hierbij wil laten. Ik durf het niet. In plaats daarvan geef ik hem drie zoenen en loop ik terug naar mijn auto. In de stromende regen rijd ik terug naar huis. Onderweg herbeleef ik de date in mijn hoofd. Wat een bizarre avond was dit, en wat heb ik mij ongemakkelijk gevoeld.

De volgende ochtend krijg ik een appje van Dennis. Hij is me net voor. Hij heeft het gezellig met mij gehad, maar geeft aan dat hij er verder geen gevoel bij heeft. Fijn dat we er hetzelfde over denken. Ik wens hem het beste. Ik hoop voor hem hij ooit een meisje vindt die op de tweede date graag met hem meegaat naar zijn stamkroeg. Proost Dennis!

Liefs Juul

*Om privacy redenen zijn de namen in dit verhaal vervangen voor een pseudoniem.

0 reacties
  • Facebook - Dateverhaal
  • Instagram - dateverhaal

© 2020 Dateverhaal.nl