"Ik ben niet zo goed met mensen"

Dit komt zo onnatuurlijk en gemaakt over, dat ik me bijna begin af te vragen of hij geen boekje heeft gelezen met ‘datingtips voor mannen’. Tip 1: Raak de vrouw af en toe subtiel aan, als je een grapje maakt.

Een tijdje geleden heb ik een nieuwe app op mijn telefoon geïnstalleerd. Ik bekijk de eerste paar profielen die op mijn scherm verschijnen en al snel valt mijn oog op Edwin. Tijdens ons gesprek in de chat komt hij gezellig en spontaan over en na een tijdje besluiten we om af te spreken voor een drankje in de stad. We zullen elkaar ontmoeten bij station Beurs, zodat we vanaf daar zullen besluiten welke kant we op lopen. Ik vind het een prima plan om op een centraal punt af te spreken, zodat we elkaar op een rustige plek kunnen ontmoeten om vervolgens kennis te maken tijdens een kleine wandeling.


Ik sta pas een paar minuten te wachten als ik Edwin aan zie komen lopen. “Hoi”, zegt hij zachtjes, terwijl hij met zijn handen in zijn zakken, net iets te ver, tegenover mij blijft staan. Een beetje verbaast van deze afstandelijke begroeting, kijk ik hem aan en begroet hem terug. Vervolgens blijft het stil. “Ehm nou, waar zullen we heen gaan? Zullen we richting de Witte de With lopen?”, vraag ik: “Daar zitten genoeg leuke kroegen”. Edwin vindt het een goed idee en samen lopen we die richting op.

Tijdens het wandelen probeer ik het gesprek tussen ons wat op gang te krijgen, omdat ik merk dat dit nogal stug verloopt. Ik vraag Edwin naar zijn dag en hoe het was op zijn werk. “Eh, ja goed hoor”, antwoordt hij. En meteen daarna is het weer stil. Nadat ik hem een beetje bedenkelijk zie kijken, vervolgt hij: “Ik moet je eigenlijk iets bekennen”. Vragend kijk ik hem aan. Wat zal hij gaan zeggen? “Nou...”, vervolgt hij: “Ik ben eigenlijk niet zo goed met mensen.” “Niet zo goed met mensen?”. Ik kijk Edwin vragend aan. “Wat bedoel je daar precies mee?”, vraag ik. “Ik weet het niet zo goed, ik vind gesprekken voeren gewoon heel moeilijk”. Uiteindelijk komt het er op neer dat Edwin zichzelf niet sociaal vindt en dat hij heel verlegen is, vooral als hij een gesprek voert met een onbekende. Zo positief als ik ben, moedig ik Edwin aan: “We gaan er gewoon een leuke avond van maken joh, komt helemaal goed.” Ik krijg een verlegen lachje terug. Oei, ik weet niet zo goed wat ik hier mee aan moet. Het is vervelend voor Edwin dat hij het lastig vindt, maar het is wel een beetje apart dat hij dit al binnen de eerste minuten na onze ontmoeting aan mij vertelt.

Eenmaal aangekomen op de Witte de With, lopen we NRC binnen. Een gezellig en groot café, waar het inmiddels al flink druk is binnen. We gaan zitten aan een tafeltje en bestellen wat te drinken. Terwijl ik nog altijd probeer het gesprek op gang te houden, lijkt Edwin het nogal spannend te vinden allemaal. Hij zegt weinig terug.

Nadat we twee drankjes hebben gedronken, begint de alcohol blijkbaar te werken en wordt Edwin iets losser. Ik dat hij meer begint te praten. Maar op de momenten dat Edwin iets zegt, kan hij alleen maar flauwe grappen uitkramen om er vervolgens zelf heel hard om te lachen. En elke keer als hij een flauwe grap maakt, geeft hij mij een klein tikje op mijn arm. Dit gebeurt niet één keer, maar binnen een korte tijd heeft hij al een stuk of zes keer mijn arm aangetikt. “Doe maar niet”, denk ik, ik vind het helemaal niet fijn als hij mij telkens aanraakt. Bovendien komt dit zo onnatuurlijk en gemaakt over, dat ik me bijna begin af te vragen of hij geen boekje heeft gelezen met ‘datingtips voor mannen’. Tip 1: Raak de vrouw af en toe subtiel aan, als je een grapje maakt.

“He Juul!”, hoor ik een stem achter mij zeggen. Ik draai me om en zie een vriendin van mij staan. Wat ben ik blij om haar te zien. Blijkbaar heeft ze niet door dat Edwin en ik op date zijn, want ze blijft bij ons aan de tafel staan en begint een verhaal over de sportschool. Na een tijdje kijkt ze mij aan, daarna kijkt ze naar Edwin en vervolgens zie ik haar blik weer naar mij gaan. Ik denk dat ze nu pas doorheeft dat ik hier met een date zit. “Nou jongens, een gezellige avond nog hè. We kletsen binnenkort wel weer even bij”, zegt ze snel. Zonder dat Edwin het ziet, geeft ze mij een knipoog en verdwijnt tussen de mensen. Normaal gesproken zou ik het een beetje ongemakkelijk vinden om een bekende tegen te komen tijdens een date, maar in dit geval voelde dat helemaal niet zo. Ik was blij om haar te zien, zodat ik me even kon afsluiten van de flauwe grappen van Edwin.


Nadat we een aantal drankjes hebben gedronken, vragen we om de rekening. Edwin stelt voor om de drankjes te betalen. “Nee joh, we splitten wel”, zeg ik. Omdat ik nu eigenlijk al weet dat ik het bij één date wil laten, vind ik het niet gepast om hem te laten betalen. Ik zou daar toch een soort vervelend gevoel aan overhouden. Edwin stemt gelukkig in en we betalen allebei de helft van de rekening.

Als we naar buiten lopen en vervolgens afscheid van elkaar nemen, geven we elkaar drie zoenen. “Ik vond het gezellig”, zegt Edwin: “Zie ik je snel weer?”. Een kort moment denk ik na over mijn antwoord en bedenk ik mij dat ik maar beter gelijk eerlijk kan zijn. “Ik vond het ook een gezellige avond, maar ik denk dat ik het hierbij wil laten”, zeg ik. Terwijl ik de teleurstelling in Edwin zijn ogen zie, vervolg ik mijn antwoord: “Ik wil wel eerlijk tegen je zijn en ik voelde de ‘klik’ niet tussen ons”. “Jammer”, antwoordt Edwin: “Maar ik begrijp het wel”.

Na ons afscheid lopen we allebei de andere kant op. Ik stap de metro in en denk terug aan de avond. Niet helemaal wat ik mij er vooraf van had voorgesteld, maar ik ben wel blij dat ik aan het eind van de date eerlijk ben geweest tegen Edwin. Zijn opmerking “Ik ben niet zo goed met mensen”, kan hij op zijn volgende date misschien beter achterwegen laten, want dat was alles behalve een goede binnenkomer. En mocht er echt een boekje bestaan met ‘Datingtips voor mannen’, dan zou ik tegen Edwin zeggen: “Gooi het boek weg, vergeet wat je gelezen hebt en ben gewoon jezelf. Dat moet voor de ander al goed genoeg zijn”.

Liefs Juul


*Om privacy redenen zijn de namen in dit verhaal vervangen voor een pseudoniem.


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe date verhalen? Volg Dateverhaal op social media:

https://www.instagram.com/dateverhaal

https://www.facebook.com/dateverhaal

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook - Dateverhaal
  • Instagram - dateverhaal

© 2020 Dateverhaal.nl