Gastblog: Trouw blijven aan jouw waarden

Een tijdje geleden raakte ik in contact met Maaike Verberg. Maaike is een coach voor single vrouwen. Zelf is zij 10 jaar single geweest, heeft ze verschillende datingapps gebruikt en is ze oneindig vaak op date geweest. Nadat zij het roer omgooide en zich richtte op haar persoonlijke ontwikkeling, is zij nu gelukkig in haar relatie en wie zij nu is als vrouw. Van al haar ervaringen als single vrouw heeft zij nu haar werk kunnen maken.


In deze gastblog geeft Maaike tips om trouw te blijven aan jouw eigen waarden. Haar tips zijn gekoppeld aan voorbeelden uit mijn date verhaal: “Op date met de onverzorgde man”. Hoewel Maaike zich richt op single vrouwen, kan dit stuk wellicht ook van toepassing zijn op de vrijgezellen mannen.

DE basis voor het opbouwen van een goede relatie. Van binnen weten wat je prettig vindt en wat niet en waar je voor staat. Belangrijker nog: dat je daar op vertrouwt, hier naar handelt en dit uit naar je omgeving. Naar jouw dates.

Hoe trouw ben jij aan jezelf?

Mag je zeggen dat je ergens geen zin in hebt of ergens niet van gediend bent?

Mag je eerder vertrekken tijdens een date?

Laat je weten wat voor jou belangrijk is?

Juul vroeg mij om een gastblog te schrijven voor haar website. Ontzettend leuk om te doen en ik wist eigenlijk meteen dat het hier over moest gaan. In de praktijk zie ik dat veel (single) vrouwen hier tegen aan lopen. Mijn voorbeelden komen uit het blog van Juul Op date met de onverzorgde man

Sterke intuïtie

Het was voor Juul meteen duidelijk toen ze haar date zag: Bart was niet haar type man:

Onverzorgd uiterlijk in combinatie met een bijzonder ruikende aura 😉.

Haar alarmbellen werkten prima.

Ze schrijft: “Kan ik het maken om nu al te zeggen: “Sorry Bart, dit wordt hem niet” Ik besef me dat dat geen optie is en besluit er het beste van te maken.

Weerstand = wegwezen

Als je zoveel weerstand voelt, mag je daarop vertrouwen. Vertrekken is wat mij betreft de enige en juiste optie. Direct eerlijk zijn, zonder iemand te kwetsen en je bent ook geen enorme uitleg en verantwoording schuldig aan de ander.

“Ik zie/weet/voel (ruik 😉) dat je mijn type niet bent, ik ga weer naar huis”

Daarmee blijf je niet alleen trouw aan jezelf, je verspilt ook niet de tijd van de ander.

Waarom is die eerlijkheid zo ontzettend lastig?

Een van onze grootste angsten is om liefde te verliezen. Om afgewezen te worden. Als iemand jou aardig vindt is dit een vorm van liefde. Werkt deze vorm in de praktijk?

Daarnaast hebben velen van ons vanuit huis geleerd om ‘vriendelijk’ te zijn naar een ander.

Doe een ander genoegen; waarmee we voorbij gaan aan onze eigen waarden.

Later op het balkon volgde een nieuwe situatie:

“Oh god, die hand. Daar komt hij weer, zijn hand op mijn bovenbeen. Hè, houd op, denk ik.”

Bart gaat duidelijk over haar grens, alleen spreekt ze het niet uit. Ze behoudt de harmonie met als (onbewust) doel aardig gevonden te worden en daarmee niet te worden afgewezen.

Bonuspunten

Bart lijkt hier minder mee te struggelen. Hij blijft bij zichzelf. Met konijnenharen op z’n shirt, slippertjes aan, sigaretje erbij. Hij doet, hij vraagt en hij spreekt zich uit.

Niet het type man voor Juul, wel trouw aan wie hij is. Aan het einde van de date spreekt Juul zich toch uit op verzoek van Bart. Ze zegt: “Ik vind het heel gezellig, maar ik denk niet dat er meer in zit voor ons”

Als het een wedstrijd was geweest, had Juul op dit moment bonuspunten gekregen van me 😉. Eerlijk zijn, zonder te kwetsen. Door iemand niet aan het lijntje te houden toon je juist respect naar jouw date. Hij kan ook weer verder met zijn zoektocht. Veel mensen bewaren de eerlijkheid voor de appjes naderhand, of laten het contact verwateren.

Afwijzing of andere waarden?

Als jij helemaal jezelf bent kan je daar nooit op worden afgewezen. Het enige wat er kan gebeuren is dat je geen match bent met jouw date. Jullie hebben andere waarden.

Hoe kun je nou in het vervolg beter bij jezelf blijven?

Voorbereiden:

Sta een moment stil voor je naar jouw date gaat:

· Wat is belangrijk voor jou?

· Hoe wil jij je voelen tijdens een date?

· Wat is jouw grens?

· Waar heb je zin in?

Spreek het hardop uit voor je vertrekt, dit helpt je om beter trouw te blijven aan jezelf.

Tijdens een date:

  • Vraag wat je graag wilt weten

  • Vertel wat je graag wilt delen

  • Speak up! Als je iets niet wilt of als iemand jouw grens over gaat op wat voor manier dan ook. Niet alleen denken, hardop uitspreken.

  • Is iemand anders dan op foto's? Wegwezen, meteen! Gewoon eerlijk zijn: Dit is niet wat ik er van had verwacht, ik ga weer.

After-date

Geef jezelf een compliment voor wat je goed hebt aangepakt.

Was er iets dan je lastig vond? Ga terug naar dat moment en voel weer wat dat met je deed.

Waarom lukte het niet om het te zeggen? Waar was je bang voor? Kijk of je hier met empathie naar kunt kijken. Als jij beter begrijpt waarom je doet wat je doet, creëer je ruimte om het anders te doen.

Lukt het steeds beter om helemaal jezelf te zijn? Dan komt er een moment dat jouw waarden aansluiten bij de waarden van een ander. Daar mag je op vertrouwen.

Dus lieve single lady: JUST BE YOU

Deze blog is geschreven door Single ladies coach, Maaike. Voor meer tips rondom zelfvertrouwen en daten: download haar magazine en klik hier.

0 reacties
  • Facebook - Dateverhaal
  • Instagram - dateverhaal

© 2020 Dateverhaal.nl