Waarom ben jij nog vrijgezel?


In het dateverhaal Mijn eerste Coronaproof date, schreef ik er al kort over. De vraag die op een date vaak voorbij komt: “Hoe komt het dat jij nog vrijgezel bent?”. Het is een vraag waar ik persoonlijk een enorme hekel aan heb, omdat ik er geen antwoord op kan geven. Het lijkt wel of deze vraag de laatste tijd steeds vaker aan mij gesteld wordt.


Van de week zat ik op het terras met een hele leuke jongen, we hadden onze eerste date. Het gesprek liep soepel en heel ontspannen, behalve op het moment dat ook hij de vraag stelde: “Waarom ben jij nog vrijgezel?”. Het is natuurlijk een goed bedoelde vraag en ik zou het ook als een compliment kunnen zien, maar op zo’n moment voelt dat niet zo. Ik word een beetje nerveus van de vraag en heb het idee dat ik mij moet verantwoorden, wat ik eigenlijk heel vervelend vind.


Ook op mijn werk heb ik dit gevoel regelmatig, het gevoel van mijzelf te moeten verantwoorden wanneer het gaat over het feit dat ik single ben. Ik werk elke week met verschillende, nieuwe collega’s. Geheel vanzelfsprekend maken we een praatje om elkaar beter te leren kennen. Vragen als ‘waar kom je vandaan’ en ‘hoe lang werk je hier al’ komen in deze praatjes voorbij. Maar ook de vraag: ‘heb je een relatie of woon je samen?’. “Nee, ik woon alleen”, is mijn antwoord dan. En nadat ik dit antwoord heb gegeven, merk ik in de meeste gevallen dat de ander mij bedenkelijk aankijkt en het een paar seconden stil is.

Om deze reacties te voorkomen, heb ik regelmatig de neiging om nog snel iets aan mijn antwoord toe te voegen. “Nee, ik woon alleen, in een heel fijn appartement” of “Nee, ik woon alleen, maar vind het heerlijk om het rijk voor mezelf te hebben”. En terwijl ik mijzelf dit hoor zeggen, bedenk ik me dat dit een soort slechte gewoonte is geworden.

Ik heb me voorgenomen om dit niet meer te doen, want waarom zou ik er een reden aan toe moeten voegen? “Nee, ik woon alleen”, dat is mijn antwoord. Het is de realiteit. En ja, het is soms ook gewoon helemaal niet leuk om alleen te zijn, maar het is wat het is.


Natuurlijk vraag ik mijzelf ook regelmatig af hoe het komt dat ik nog vrijgezel ben. Uit nieuwsgierigheid zocht ik het eens op via Google. Mijn zoekopdracht resulteerde in tientallen sites met artikelen over dit onderwerp. De opsommingen met redenen waarom ik nog vrijgezel zou zijn, vlogen voorbij: "Je stelt teveel eisen, je bent te wanhopig, je hebt last van bindingsangst, je neemt niet genoeg moeite en je houdt niet genoeg van jezelf". Allemaal redenen, waarin ik mijzelf totaal niet herken. Alleen op het laatste punt las ik door.

In het artikel stond de volgende stelling: “Je kunt pas van een ander houden als je eerst van jezelf houdt”. Er zijn, jaren geleden, zeker periodes geweest waarin ik niet genoeg van mijzelf hield. Ik kon erg onzeker zijn over mijn uiterlijk of ik maakte mij druk over de mening van anderen. Op een gegeven moment is dit omgeslagen. Ik weet niet of het komt door het ‘ouder worden’ of door mijn omgeving, maar mijn mindset is totaal veranderd. Ik ben zeker van mijzelf, ik voel me goed en zit lekker in mijn vel. Natuurlijk hebben anderen altijd wel een mening klaar. Of deze mening nu positief is of niet, maakt mij niet zoveel uit. Laat ze maar denken wat ze willen. Dit ben ik, en ik ben goed genoeg zoals ik ben. Ja, ik houd van mijzelf, dus dat staat voor mij gelukkig niet (meer) in de weg.

Dus hoe komt het dat ik nog vrijgezel ben? Ik weet het antwoord nog steeds niet. Ik heb gewoon pech gehad in de liefde. Nog altijd word ik wat ongemakkelijk van de vraag, maar ik draai er niet omheen. “Ik weet het niet, ik denk dat het leven voor iedereen anders loopt en ik ben de juiste persoon gewoon nog niet tegen gekomen”.


Laat ik de vraag de volgende keer eens omdraaien: “Waarom ben jij (géén) vrijgezel?”.

Liefs Juul

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs en date verhalen?

Volg Dateverhaal op social media:

https://www.instagram.com/dateverhaal

https://www.facebook.com/dateverhaal

0 reacties
  • Facebook - Dateverhaal
  • Instagram - dateverhaal

© 2020 Dateverhaal.nl